Eventuele vergoedingen 

Een begrijpelijke vraag en één van de eerste vragen die wij vaak te horen krijgen. Het antwoord is simpel: de kosten voor budget coaching en schuldhulpverlening dient u zelf te betalen. Maar als er financiële problemen zijn, waar moet het geld voor een budgetcoach of schuldhulpverlener dan vandaan komen?

Deze vraag zullen wij tijdens het intakegesprek proberen te beantwoorden, omdat deze sterk afhankelijk is van uw persoonlijke situatie.

In principe betaalt budget coaching zichzelf terug: 

Budget coaching zorgt ervoor dat u kosten gaat besparen, rekeningen op tijd betaalt waardoor kostenverhogingen en deurwaarders worden voorkomen. Ook zijn er instanties die mogelijk willen meebetalen aan uw budget coaching. Als wij met elkaar verder willen, gaan we onderzoeken of u voor een dergelijke regeling in aanmerking komt.

Bijzondere bijstand: 

Wellicht kunt u voor onze kosten bijzondere bijstand aanvragen bij uw gemeente. Per gemeente is de toewijzing hiervan verschillend; daarom weten wij niet of uw gemeente een vergoeding geeft. Indien de bijzondere bijstand wordt afgewezen, zullen de kosten voor eigen rekening komen. De aanvraag voor bijzondere bijstand dient u zelf te doen; de budgetcoach kan uiteraard daarbij helpen.

UWV: 

Afhankelijk van het soort uitkering en gemaakte afspraken met het UWV zou het UWV u een budget voor een coaching traject kunnen toekennen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het UWV.

PGB: 

Ontvangt u een persoonsgebonden budget? Dan zijn er mogelijkheden om de kosten via het PGB vergoed te krijgen. De voorwaarden voor vergoedingen via het PGB zijn terug te vinden op www.pgb.nl.

Bank en (ziektekosten-)verzekeraar: 

Een financiële instelling heeft een voortrekkende rol in de signalering van (mogelijke) problemen en activering van hulpverlening. Banken en verzekeraars hebben immers inzicht in roodstanden en achterstanden op de betaalrekeningen, op achterstanden in de aflossing van leningen en achterstanden die ontstaan op hypotheekverplichtingen. Hoe eerder men in overleg gaat met de klant, des te meer er te redden valt. Ook zij kunnen hun klanten uren professionele budget coaching cadeau geven. Neem contact op met uw bank of verzekeraar en overleg wat er mogelijk is.

Werkgever: 

Dat klinkt misschien eng, maar het wordt regelmatig toegepast. Mensen met financiële problemen zijn minder productief. Dat merkt de werkgever ook. Bovendien weet een werkgever soms al dat er problemen zijn. Bijvoorbeeld als loonbeslag is gelegd op uw salaris. Maak het bespreekbaar en vraag uw werkgever naar de mogelijkheden. Soms is een werkgever bereid (een deel van) een gereserveerd budget te gebruiken voor een budgetcoach. En eigenlijk kunt u het traject ook zien als een soort opleiding. U leert namelijk een administratie aan te leggen en goed met geld om te gaan.

Hebt u een burn out of wilt u ziekteverzuim voorkomen? Dan kan de bedrijfsarts de werkgever adviseren om de kosten van een coaching traject te vergoeden. Dit alles staat in het kader van de Wet verbetering poortwachter. Dit kan van toepassing zijn bij burn-out preventie en voorkoming van ziekteverzuim. Neem hiervoor contact op met de bedrijfsarts of de Arbodienst.

Schuldeiser: 

Dat klinkt wellicht ook vreemd, maar in sommige gevallen is een schuldeiser bereid om een budgetcoach te vergoeden. Dit komt doordat steeds meer schuldeisers de voordelen van een budgetcoach ten opzichte van een gerechtsdeurwaarder zien. Daar waar het bij de deurwaarder gaat om het snel innen van geld, gaat het bij budget coaching om een traject dat bedoeld is om op langere termijn een oplossing te bedenken. Echt de oorzaak aanpakken dus, waarbij de schuldeiser uiteindelijk meestal zijn geld weer binnenkrijgt. Een win-winsituatie voor iedereen.

Woningbouwcoöperatie: 

Woningbouwcorporaties kunnen hun klanten uren budget coaching cadeau geven. Het voordeel hiervan werkt aan twee kanten. Mensen ervaren vaak een drempel om deze vormen van coaching voor zichzelf te regelen. Neem contact op met uw woningbouwvereniging en bespreek de mogelijkheden.